Highland Tap Gets a Makeover

HighlandTapGrand Re-Opening and Fire Station #19 Dine Out Benefit Set For August 20

In 1989, NightCap Food & Spirits opened Highland Tap, an underground hideaway, on the soon-to-become-fashionable corner of Virginia & North Highland avenues. Nestled between what was then Tim’s Ice Cream and Chao – now Winter Wren & Fontaine’s Oyster House, respectively – Highland Tap (https://www.facebook.com/highlandtap) quickly became a neighborhood favorite known for hickory wood grilled steaks and burgers, serious martinis and a wide array of draft beer.

Fast forward 25 years: Highland Tap still delivers the same value and quality VaHi has come to expect. Steaks are hand cut, burgers are ground in house and hand-pattied, and martinis are made to perfection. Service is dependably good and the bartenders mix up cocktails just the way you like them.

On August 11th, Highland Tap will close its cellar doors and begin a week long renovation to include a new draft system with 22 tap handles, new paint, new carpet, patio improvements, stone wall restoration and an updated menu.

To celebrate their re-opening, Highland Tap is hosting a Fire Station #19 dine out benefit on Wednesday, August 20. Highland Tap will donate 20% of total August 20 sales to Atlanta’s Oldest Fire Station (http://www.vhfirecompany.com) to commemorate its shared history with this historic landmark and the Virginia Highland community.

We hope to see you in late August at the brand new Highland Tap!

Share

Work Commences on John Howell Park Renovation

By: The VHCA Parks Committee (John Becker, David Brandenberger, Lauren Wilkes Fralick, Colleen Lysen, and Jack White)

IMG_6321Contractor Hutcheson Horticultural has begun the renovation of the western end of John Howell Park. The project will substantially alter the look of the park along Arcadia Avenue opposite Inman Middle School; new granite sitting walls topped by black steel fencing that matches that at the school will replace the rusting galvanized chain link and sandbags (now, sadly, gone forever.) The walls will stop the migration of sand down the street and into the sewer system; smaller versions of them on the courts’ eastern edge will provide both seating and more formally separate the competition area from the playground. Entrance steps will offer access from Arcadia; on that street’s corner with Virginia, a new plaza will house the park’s sign and offer a gathering place for the Inman students who sometimes wait there for late pickup.

The westernmost court will be moved slightly toward Virginia, providing more room for additional landscaping, which will be installed on three sides of that court. The new fencing and landscaping along Virginia Avenue will run between the granite memorials that mark the sites of homes demolished in the Georgia Highway Department’s unsuccessful late 60’s attempt to run an interstate extension through the area. The memorial columns themselves will be raised slightly in the process.

DSC_0008The project will cost a little more than $100,000 overall, with about half paid by the VHCA and the other half by a matching grant from Park Pride, to whom we are deeply grateful. The City of Atlanta Parks Department and the volleyball association are also contributors; Trees Atlanta has pledged trees and planting assistance. Peter Frawley – John Howell Park’s original designer – did the landscape architecture and was a stalwart at every stage.

Only partly deterred by the sobering and exhausting firsthand experiences associated with acquiring a building permit on public property – which were eye-opening in a way that made you want to close them – the Parks Committee is really excited to see this work underway and looks forward to seeing it progress. If the weather and construction gods are kind, the granite walls will be substantially complete by the time school starts, and the remainder of the work will be done in time for some early dormant season planting.

Click here for a July 2012 Voice article that provides the vision for the current project. Click here for a firsthand look at the plans.

Share